Himpunan Forwarding Email

blog ni menghimpunkan koleksi2 email yang saya dapat daripada member2. Email forwarding la.. Saja syok2 simpan segala email2 yang saya dapat dalam blog nih.. senang sikit nak cari dan kongsi dengan semua orang.. Kalau anda ada email2 menarik, mai la kongsi dengan saya dengan menghantar di mrzoab@gmail.com.. terima kasih.. ohohoho


Pernah tengok kereta kebal? Kadang-kadang dok nampak ataih hiway kereta kebai tentera yang bergerak mahupun yang tersadai tepi hiway sebab rosak. :D

Bentuk kereta kebai ni besaq-besaq. Kiranya besaq daripada saiz kereta biasa la.

Pernah tengok kereta kebai dalam bentuk kereta biasa?

Ni ada satu kereta kebai macam tu. Silap-silap, lagi kebai daripada kereta kebai hat selalu kita dok nampak tu. Kereta ni namanya Cadillac One. Kereta untuk presiden USA.

Tengok gambaq kat bawah. Ada cerita detail pasai kereta nih.


Jim Cartlon, seorang wartawan Wall Street Journal, baru-baru ini mengumpulkan keluhan dari pengguna komputer Amerika semasa di awal era komputer.

1. Compaq pernah mempertimbangkan untuk mengubah perintah “Press ANY Key” menjadi “Press ENTER Key” kerana banyak penggunanya yang telefon yang menanyakan dimana tombol “ANY” di keyboard.

2. AST Technical Support menerima laporan komplen kerana kesulitan menggunakan mouse. Semasa Techincal Support datang ke rumahnya, mereka menjumpai mouse tersebut tidak boleh digunakan… kerana masih berbungkus rapi di dalam plastiknya. Penggunanya (seorang wanita) takut dengan mouse (tikus) sehingga tidak berani mengeluarkannya dari dalam plastik. Takut diserang mouse komputer?

Huh, lama gila tak memosting dalam nih. Last post pun 31 Oktober. Bukan apa, besdey saya dalam bulan 11, jadi cuti sebulan la dalam bulan 11 tu menyambut besdey... ehehe.

Memandangkan dah tak tau sangat nak tulih apa, balon ja la apa pun nooo... :D

Bagi sapa-sapa yang tak tau lagi tu, pada 1 Disember 2010 yang lalu bersamaan 24 Zulhijjah 1431, isteri saya dah selamat melahirkan anak kedua kami seorang bayi lelaki.

Nak tengok gambaq? Klik la post ni untuk baca keseluruhan posting nih. ehehe....

Hah, bagi sapa-sapa yang berpindah ke rumah baru ka, ke pejabat baru ka. Bagi yang beragama islam, mesti kena cari arah kiblat dulu.

Nak tau arah kiblat ni, kita buleh ja tanya jiran kita yang dah lama duduk di kawasan baru yang kita pindah tu. Ataupun kita buleh gunakan kompas. Kalau lagi cekap, tengok ja bayang kayu yang dipacakkan di atas tanah.

Tapi macam mana kalau jiran-jiran kita semuanya bukan beragama Islam? Depa mesti taktau arah kiblat kita nih. Kompas pun kita takdak. Kompas ni dah la barang yang jarang-jarang orang guna. Kita nak keluaq beli kat mana pun taktau. Kena pulak musim hujan, cahaya matahari takdak, nak tengok bayang macam mana ek?

Macam ni caranya...

Selama ni, kalau sebut anime ja, mesti kita dok nampak Naruto la, Bleach la apa la. Kali ni, Hang Tuah pun akan dianimekan.

Anime ni adalah dengan kerjasama Finas dengan Jepun punya syarikat studio animasi Funcel. Kalau tengok dalam website ni (wakariikanmasenlol.com), kerjasaman ni dibuat sejak tahun 2007 lagi. Dijangka anime ni akan keluaq dalam tahun 2012.

Tajuk dia Satria - The Warriors Of The 7 Elements. Huh, mesti ada power-power nih. Tapi dia buat sikit ja la episod dalam 26 episod ja. Kalau ikut anime jepun betoi-betoi, mau sampai beratuih-ratuih episod.

Taktau la akan menjadi ka dak anime ni. Kita tunggu dan lihat saja.

Kat bawah ni ada lakaran bagi watak-watak dalam anime tu.

Ni aku dapat daripada emel. Cara senang dan murah nak bunuh nyamuk. Tak payah semboq ubat nyamuk, tak payah pakai ubat nyamuk letrik apa semua tu. Tapi jangan la hampa tak cuci tempat-tempat pembiakan nyamuk pulak. Cuci tetap cuci, baru la rumah dan persekitaran nampak bersih. Cewahhh!!!. :D

Cara dia senang ja.

Bahan-bahannya adalah (cewah, macam nak memasak plak):

Selama ni orang banyak dok kata, bunga, hidung, nama ada maksud-maksud yang tersirat. Ni nak habaq, bunyi hon pun ada maksud tersirat.

Kadang-kadang kan masa kita bawak kereta ka moto ka, sama ada kereta yang berselisih ngan kita ka, yang dok belakang kita ka dok bunyi-bunyi hon. Cara depa bunyikan hon tu ada maksud-maksud tertentu.

Ada yang bunyi pendek-pendek, ada yang bunyi panjang-panjang.

Baca lagi untuk tau maksud-maksudnya

huh... lama tak memosting dalam nih... dah tarak idea.
ni posting first dalam bulan Oktober 2010. bagi sapa2 yang nak kira BMI atau Body Mass Index, try la kat bawah nih. Tengok hampa ni kategori terkurang berat ka, normal ka, terlebih berat ka.

yang mana kurang berat tu, banyak2kan la makan. yang terlebih berat tu, banyak2kan la bersenam dan kontrol pemakanan.



A man in a hot air balloon realized he was lost. He reduced altitude and spotted a man below. He descended a bit more and shouted: ‘Excuse me, can you help me? I promised a friend I would meet him an hour ago but I don’t know where I am.’

The man below replied: ‘You are in a hot air balloon hovering approximately 30 feet above the ground. You are between 40 and 41 degrees north latitude and between 59 and 60 degrees west longitude.’

‘You must be an engineer’, said the balloonist.

‘I am’, replied the man, ‘How did you know?’

‘Well’, answered the balloonist, ‘everything you told me is technically correct, but I still have no idea what to make of your information, and the fact is I am still lost. Frankly, you’ve not been much help so far.’

The man below responded, ‘You must be in management.’

‘I am’, replied the balloonist, ‘but how did you know?’

‘Well’, said the man, ‘you don’t know where you are or where you are going. You have risen to where you are, due to a large quantity of hot air. You made a promise which you have no idea how to keep, and you expect people beneath you to solve your problems. The fact is you are in exactly the same position you were in before we met, but now, somehow, it’s my fault.


Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dan mintak maap kalau saya ada menyakitkan hati sapa2 dalam blog nih.

kepada yang nak balik kampung, bawak keta ka, moto ka, jalan kaki ka elok2 nooo...

Terimalah lagu raya daripada saya. Jangan penin2 kepala raya ni ek... ehehe

Bawah ni gambaq2 sempadan antara negara. Ada yang terpisah dengan sungai, ada yang kat gunung, ada yang letak ketoi batu ja sebagai tanda sempadan. Macam senang ja nak keluaq masuk antara negara2 nih.

1. Algeria - Morocco

Klik gambaq untuk baca dengan lebih jelas.


Yang John tu pun satu, kalau dah taktau nak jawab ataupun tak sanggup nak jawab, tak payah la jawab langsung. Takpun mungkin John tu tak baca habih. Maklumla, dia ni kan penasihat, mesti banyak lagi masalah2 orang lain yang dia cuba nak selesaikan. Tak larat baca banyak2 masalah, jadi dia pun baca ja hat ataih pasai kereta tu, teruih dia jawab tanpa baca sampai habih.

Kesimpulannya, Sheila tu salah. Sapa suruh cerita pasai kereta rosak. Cuba direct to the point, cerita ja teruih masalah suami tu. Mesti John akan jawab sebaik mungkin. :D



Huh, kagum2...
Kreatif betoi sapa yang rekabentuk benda nih.
Mesti mahai gila nih.

Tiga orang budak hitam berjalan-jalan di atas pasir di persisiran sebuah pantai. Tiba-tiba seorang dari mereka tertendang sebiji botol. Beliaupun mengambil botol tersebut. Botol tersebut tertutup rapat dengan penutup gabus. Kesemua mereka kehairanan dan tertanya-tanya apa yang ada di dalam botol tersebut. Lalu salah seorang dari mereka pun membukanya. Terbuka sahaja botol tersebut, keluarlah seekor jin yang amat besar.

Jin tersebut ketawa-terbahak-bahak lalu berkata " Siapakah engkau hai manusia yang telah membebaskan aku? Aku telah terkurung dalam botol ini selama 20 tahun. Dalam masa terkurung aku telah bersumpah akan menyempurnakan 3 hajat sesiapa yang membebaskan aku dari botol ini.. Nah! Sekarang kamu semua pintalah apa-apa, akan aku tunaikan permintaanmu"

Ketiga-tiga budak hitam itu mulanya terkejut tetapi bergembira apabila jin tersebut menawarkan untuk menunaikan permintaan mereka. Jin pun berkata kepada budak yang pertama, " Pintalah!"


Nin dia juadah berbukak hari ni. My lovely housemate yang masak. :D...
Dagin masak dendeng. ka dinding ntah. Macam tu la lebih kurang bunyi dia.

Bukak posa harini simple ja, bege ikan bilih beli 3 bijik seringgit. Ayaq plak minum ayaq nyoq. Lepaih makan bege, semayang maghrib sat, pastu makan nasik lauk dagin dendeng td tu. Satu lauk ja, memang jenih makan satu lauk satu2 masa... ehehe...

Ramadhan datang lagi. Kepada semua pengunjung blog ini, saya ucapkan selamat menyambut Ramadhan. Semoga puasa anda semua diberkati Allah. Semoga kita berubah menjadi hamba Allah yang lebih baik. Insyaallah...

Selamat Menyambut Ramadhan


Ehehe.. Pabenda la bom yang wangi nih... Hampa jangan pikiaq bom hat keluaq dari bawah tu plak. Bom tu tak wangi ek... ehehe. Info ni aku dapat dari email. Bagi sapa-sapa yang guna pewangi kereta hat dalam botoi besi hat macam botoi ubat nyamuk semboq tu, baik hampa tukaq jenih lain. Sebabnya, dia buleh meletup kalau dalam keadaan panas. Tambah-tambah kalau kereta tu hampa letak tengah panas masa tengah rembang. Bawah ni ada lagi gambaq akibat dari pewangi jenih besi nih meletup.

“Kami menghadapi masalah dua ekstrem dalam organisasi ni,” kata seorang pengurus bahagian sumber manusia.

“Ekstrem? Fahaman melampau? Militan?” tanya saya bergurau.

“Bukan. Tapi pertentangan antara dua golongan. Satu workaholic dan satu lagi solatholic.”

Saya terkejut dengan istilah itu. Workaholic memang selalu saya dengar tetapi kalau solatholic itulah kali pertama saya mendengarnya.

“Encik tahu apa maksud workaholic?” tanyanya.

“Orang yang gila atau mabuk kerja,” jawab saya merujuk kepada makna yang diberi dalam kamus seperti yang pernah saya baca dahulu.

“Solatholic pula orang yang gila solat!” jelasnya tanpa dipinta.

“Jadi apa masalahnya?’

Kalau hampa besa mimpi masa tidoq. jangan ingat binatang takleh mimpi.

Kat bawah ni antara contoh mimpi-mimpi binatang.

Di bawah ni menunjukkan senarai binatang-binatang yang paling laju hingga yang paling pelan berlari atas darat di dunia.

Ada 3 orang lelaki tengah dok lepak minum-minum di sebuah restoran. Masing-masing dok sembang pasai hadiah yang depa bagi ka tisteri depa masing-masing.

Laki pertama kata, "Haritu aku bagi hadiah kat bini aku benda yang buleh pi dari 0 hingga 100 dalam masa 6 saat ja. Cuba hampa teka apa benda. Ehehe."

Dua orang lagi dok klipok-klipok mata ternganga dok pikiaq apa benda la yang mamat tu bagi kat bini dia.

Dah lambat sangat depa ni dok pikiaq, mamat tu pun habaq la, "Hampa ni lembab betoi, aku beli kereta Porsche la kat bini aku".


Porsche - Carera 911


Tudiaa... nin dia salah satu cara untuk hampa meluahkan perasaan tak puas hati. Kalau la semua orang kat Malaysia ni buat camni kalau ada masalah dengan kereta depa... ehehe...



p/s: apa2 pun, aku tetap suka Honda.. ehehe..

Sumber: Malay Mail

Ni adalah bahagian akhir.

Ini pulak sambungan dari bahagian 1 semalam.

Info ni saya dapat dalam 4-5 hari sudah dalam email. Nak post awai, tapi posting dalam bulan 7 banyak dah. Jadi saya simpan untuk post dalam bulan 8. Ehehe...

Info ni tentang senarai top ten dalam dunia.

Sebab info ni panjang sangat, jadi saya bahagikan kepada 3 bahagian. Nak tengok bahagian seterusnya, mai lawat sini lagi esok dan lusa.

Tengok betoi2 gambaq kat bawah nih:


Hampa akan nampak gambaq belah kiri tu muka orang marah. Gambaq belah kanan plak gambaq muka orang yang tenang ja.

Cuba hampa bergerak ke belakang jauh skit dan tengok gambaq ni lebih kurang agak-agak 4-5 kaki dari skrin komputer hampa.

Apa yang hampa nampak? ehehe...

p/s: takdak gambaq hantu yang nak jengoi keluaq ka apa ka, jadi hampa tak perlu risau. Gambaq pun .jpg, bukan gambaq animation .gif tu.

Pada suatu hari, ada seorang usahawan/bisnesman masuk ke sebuah bank di New York untuk membuat pinjaman bank.

Bisnesman: Tuan, saya nak buat pinjaman bank untuk mengembangkan lagi bisnes saya di luar negara. Sikit saja saya nak pinjam. Bagi saya masa 2 minggu, kemudian saya akan bayar semula. Saya nak pinjam 5000 sahaja.

Pegawai Bank: Boleh, tak ada masalah. Tapi tuan perlu mencagarkan sesuatu kepada kami sebagai jaminan yang tuan akan membayar semula wang pinjaman tersebut dalam masa 2 minggu.

Ehehe.. camni punya design jersi pun ada ka.

Cantik dia ni melukis atas pantai. Bulatan2 dia buat bulat elok ja. Kita yang nak lukis bulatan atas kertas pun dah jadi tak bulat.


Gambar di bawah menunjukkan pekerja di sebuah syarikat minyak di Arab Saudi. Setiap hari, mereka perlu bekerja di dalam air di tengah laut selama 4-5 jam sehari. Sekiranya pada waktu tersebut masuknya waktu solat, maka mereka akan terus menunaikan solat di dalam air dengan berpakaian selam. Kalau nak keluar ke permukaan dulu, tukar2 baju apa semua mungkin tak sempat, jadi diteruskan sahaja solat di dalam air.

Tak salah!
Sebab hanya solat membezakan antara Islam dan bukan islam...

Sebesar2 pencuri adalah orang yang mencuri waktu solatnya...

Di bawah ni adalah senarai kereta2 yang layak dimiliki oleh kita mengikut umur kita.

Peringkat 1: Baby Walker - 4 bulan hingga 9 bulan

Aku betoi2 terkejut lepaih mendapat emel nih. Selama ni aku dok timbang berat aku, rupa2nya aku menggunakan teknik penimbangan berat yang salah.

Patut la asik dok makin naik ja berat aku nih... huh..

Nin dia kat bawah nih cara timbang yang betul, caranya:


Pasni pasti hampa takkan kecewa lagi bila tengok berat hampa... :D

Kat bawah ni ialah gambaq2 kalkulator dulu kala. Huh, nampak macam kalau pakai cepoa (sempoa) lagi senang nih. Takleh bayang camna depa guna kalkulator2 nih.

Renungan Jumaat: 9 Julai 2010


Setiap hari kita ketawa. Setiap hari kita jumpa kawan. Setiap hari kita dapat apa yang kita nak.
Tapi..kenapa hati kita tak gembira?

Kita sembahyang setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah. Kita mintak sungguh-sungguh pada Allah. Tapi..kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman. "Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan...,"

Apa masalah kita?

Jika post sebelum ni saya ceritakan pasai Petua Elak Semut, kali ni pulak saya nak bagi petua elak kucing dari membuat kek merata-rata terutama sekali di dalam rumah... huhuuuu...

Ni petua orang tua-tua dulu-dulu. Taktau la berkesan ka dak. Caranya:

Bagi sapa2 yang ada banyak sangat semut kat rumah dia. Habih segala jag, balang gula, kettle masak ayaq semua dia masuk tu. Nin dia cara2 untuk elakkan semut2 ni masuk ke tempat2 sedemikian.

Antaranya ialah:

Semoga bacaan ini dapat "put things into perspective" buat kita dalam menilai dan memahami kewajipan menutup aurat sebagaimana yang dituntut agama, insyaAllah.

Corat-Coret Kisah Tudung Labuh…

“Akak, kenapa akak pakai tudung labuh?” Soalan ini sudah banyak kali dilontarkan oleh remaja kepadaku. Adik bongsuku, Asiah Yusra yang sedang mekar meniti usia remaja, turut bertanya. Melihat wajahnya yang saling tidak tumpah dengan iras wajahku, aku terasa bagaikan sedang melihat diriku sendiri. Aku pernah remaja dan terpesona melihat kakak sulung bertudung labuh. Kufahami, remaja bertanya kerana mereka sedang tercari-cari identiti diri.

Kali pertama aku memilihnya sebagai imej diri ketika usiaku remaja. Saat itu, aku bertudung labuh kerana keindahannya menghiasi wanita-wanita berakhlak mulia yang kukenali. Ibuku, kakakku, kakak-kakak naqibahku, ustazah-ustazahku semuanya bertudung labuh. Hingga aku mensinonimkan tudung labuh itu dengan keindahan, keperibadian dan kebaikan. Walaupun aku turut mengenali teman-teman bertudung labuh yang akhlaknya bermasalah namun aku masih menemui keindahan jiwanya, ingin menjadi lebih baik. Hari ini, aku memilih tudung labuh kerana aku yakin ia lebih istimewa pada pandangan-Nya.

2² + 2³ = 12
® © Ø ±
æ ÷

Aiiih, hampa mesti heran apa benda la yang aku dok tulih kat ataih nih. Aku saja ja nak ajaq hampa macam mana aku tulih hurup2 atau karakter2 pelik macam yang aku buat kat ataih tu.

Senang ja.

Caranya:


Satu hari tu dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam.

Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam
dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kita berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

lagi satu... bila bagi salam kena la pendek, "assalamualaikum"...
Bukannya "assalamualaikummmmm"...

Sumber dari email...

Tajuk sebenar di atas terpaksa disensoredkan... (sama ja bunyinya sensored ka tak sensored ka)... :D

Macam besa, info ni saya dapat dari email... nama pun himpunan forwarding email. Cerita pasai kentut... eh ken(tuuutt)... :D

1. Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus.
Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diaserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Propors masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.


Gambaq kat ataih ni ialah adegan masa Piala Dunia 2006, yang mana Zinedine Zidane (France) telah menanduk dada Marco Materazzi (Itali). Mungkin dia nampak macam bola, sebab tu dia tanduk... :D

Tapi adegan ini telah difilemkan ke beberapa buah negara dan banyak versi.

Kita lihat versi-versinya di bawah:

Kalau binatang ada fb, agak-agak macam ni la depa post kat wall depa tu:

Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...

Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi... kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh! ...

Cicak : isteriku tersepit pintu

Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."

"Pada 18/06/2010 jam lebih kurang 6.30 petang saya telah letakkan m/sikal saya di dalam kawasan rumah di alamat (tuuttt) Sungai Petani Kedah dalam keadaan berkunci dengan baik dan pada 19/06/2010 jam lebih kurang 10.00 pagi semasa saya keluar dari rumah dapati m/sikal saya telah tiada di syaki dicuri."

Yang kat ataih ni bukan report orang lain, tapi report polis yang dibuat oleh saya sendiri yang telah kehilangan moto kesayangan saya. :(

Sejak 2004 moto tu berbakti membawa saya merata-rata terutama sekali ke tempat kerja, akhirnya menjadi mangsa orang yang tidak bertanggungjawab. Tapi tu la, sedih memangla sedih sebab tu la aset pertama saya. Nak buat camna, dah memang takdak rezeki saya. Rezeki orang yang mencuri tu gamaknya.

Di bawah ni la satu2nya gambaq dia yang saya ada... huhuuu...

Klik untuk lihat gambaq yang lebih jelas...


Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan.
Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.

Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.


Tengah malam tadi, dapat sms dari sorang member. taktau la betoi ka dak.

Smsnya berbunyi begini:
"Fwd by friend to friends...:
Innalillaahi wa inna ilaihi roojiu'un...
Baru saja dapat khabar dari Dompet Dhuafa: Ambulan Team Mercy yang membawa doktor2 dari seluruh dunia menuju Palestin dibom Yahudi Laknatullah. 19 orang syahid, 12 orang doktor Team Mercy belum ditemukan. Mohon do'a dari semua mu'mim mu'minah. Dari: DDR & Dr. Jose Rizal."

Taktau la alasan apa pulak depa nak bagi kali nih. Sampai ambulan pun depa nak bom. Yang pasti, dunia buat masa sekarang akan masih menumpukan kepada bola. Segala perkara lain akan diabaikan dan selepas habis Piala Dunia, benda ni akan terus didiamkan.

"Saya telah mendapat emel dari seorang wakil Mercy bernama Hasril dan beliau telah mengatakan bahawa berita ini adalah palsu. Terima kasih kepada encik Hairil kerana telah memberitahu hal sebenar. Rupa2nya berita ini adalah palsu. Pelik betul, apa la yang mereka dapat dengan membuat berita palsu macam ni. Kepada pembaca sekalian, abaikan posting ini. Saya takkan delete posting ini agar orang yang pernah mendapat atau membaca mesej ini tahu bahawa berita ini adalah palsu."

Kalau hampa buleh lawan atau paksa otak hampa ni memang hebat la... :D

Hampa buat la banyak kali pun untuk lawan otak hampa, gerenti hampa tak buleh buat...


  1. Masa hampa tengah dok baca posting ni, cuba hampa angkat kaki kanan hampa, pastu pusin2 kaki hampa ikut arah pusingan jam.
  2. Masa tengah dok pusin2 kaki tu, pada masa yang sama, cuba hampa tulis nombor 6 atas angin dengan jari telunjuk hampa. Guna tangan kanan.


Ehehe... mesti kaki hampa pun ikut pusin macam nak tulih nombor 6 jugak...

Cuba la banyak kali pun, mesti takleh paksa kaki tu teruih pusin arah jam...

EVERY WOMAN SHOULD KNOW...
how to live alone... even if she doesn't like it...

A WOMAN SHOULD HAVE...
enough money within her control to move out and rent a place of her own, even if she never wants to or needs to...

A WOMAN SHOULD HAVE ...
something perfect to wear if the employer, or date of her dreams wants to see her in an hour...

A WOMAN SHOULD HAVE ...
a youth she's content to leave behind....

A WOMAN SHOULD HAVE ...
a past juicy enough that she's looking forward to retelling it in her old age....

A WOMAN SHOULD HAVE ...
one friend who always makes her laugh... and one who lets her cry..


Tak tau la nak kata apa. Klik gambaq untuk baca dengan lebih jelas, pastu faham2 la sendiri...


Kira baguih la jugak berkebun dalam laptop. Aku ni langsung tak berkebun... :D



Selalu jugak dok dengaq kes macam nih. Bila kena tegoq ja kata, "Macam la hang tu baguih sangat". Ada jugak yang suka jawab, "Alaaa... kuboq masing-masing".

Walau seburuk manapun orang yang menegoq kita, kalau dia cakap benda yang betoi, kita ikut. Kalau dia cakap benda salah, kita pebetoi balik dia tu.

Sekurang2nya, bila kita buat baik tu, kita dapat pahala, orang yang suruh tu pun dapat pahala.

Hah, apa lagi? kopi post ni pi boh kat blog hampa. Post baekkk nih. :D


Ni ialah resipi serunding ikan kawan saya Kak Marina... :D
Nak buat inti spera buleh, nak makan ngan nasik pun buleh, nak makan ngan ketupat lemang pun buleh...
Nak makan saja pun buleh... :D

Bahan²nya :

  • 3 kg ikan merah/kerisi (direbus dan diambil isinya)
  • ½ kg bawang besar
  • 6-7 ulas bawang merah
  • 7 btg serai
  • 2 inci halia
  • ½ kg pati santan
  • 2 sudu besar serbuk cili kering ( ikut suka pedas)
  • 1 ½ sudu besar serbuk jintan manis
  • 2 keping asam gelugur (asam keping)
  • Garam dan gula secukup rasa..


Cara²nya :

1. Betulkan niat
Kita masuk kelas/dewan kuliah untuk belajar. Belajar untuk apa? Kerana siapa? Ikhlaskan niat buat semuanya kerana Allah. Kalau mengantuk masa kerja, ingat balik kita cari duit untuk sesuap rezeki. Takkan nak buat kerja sambil lewa je kan. Takut tak berkat pulak rezeki. Nak suap ke mulut anak-anak lagi(bagi yang dah kahwin la ye). Yang rugi kita juga. Lecture ke mana. Bos bising kerja tak bagus. Kita yang tension. Niatkan semuanya kerana Allah. Kalau driver, fikirkan keselamatan penumpang kalau berlaku apa-apa yang tak diingini. Kalau tiada penumpang pun, fikirlah orang yang menyayangi diri kita.

2. Selawat dan zikir
Lebih kepada pemandu kereta atau motorsikal. Mengantuk sangat tapi terpaksa teruskan perjalanan. Nak bersembang,semua penumpang sedang khusyuk melayan dengkuran masing-masing. Jadi, banyakkan berzikir dan selawat. Lakukan senyaring yang munkin. Huhuh. Harap-harap yang tidur pun bangun berzikir bersama-sama. Ngantuk hilang, pahala pun dapat insyaAllah. Tapi! Tolong jangan buat kalau ngantuk masa jawab peperiksaan. Kalau perlu pun sekadar dalam hati.

Salam,

Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company to share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati.

I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi: Mesir Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran... "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza. Razali bgtau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine … Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!! Memang sekutu kuat Amerika and Israel. (Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)


Ke hadapan,

Isteriku / Buah hatiku/ Teman wanitaku yang dikasihi,


  1. Dari tarikh 11 Jun – 11 Julai 2010, sayang perlu membaca bahagian sukan dalam mana-mana akhbar supaya sayang akan sedar tentang hal ehwal yang berkaitan dengan Dunia Bola Sepak, dan supaya sayang boleh mencelah di dalam mana-mana perbualan. Jika sayang gagal lakukannya, sayang akan dipandang semacam jer dan tidak akan diendahkan langsung. JANGAN komplen jika sayang tak mendapat perhatian secukupnya.
  2. Semasa berlangsungnya Piala Dunia, tv akan menjadi milik abang sepenuh masa, tanpa ada pengecualian. Jika sayang (walau sedikitpun) menjeling pada ‘remote control’, berjaga-jagalah kerana sayang akan menerima balasannya.

Bayangkan klu hampa naik kapaiterbang ni sambil tengok kapaiterbang yang sama kat sebelah...

Kalau dia ni lari keluaq xpa la. Tapi kalau dia lari nak pi matikan bom, takkan nak ikut dia kot.

Subscribe to: Posts (Atom)