Himpunan Forwarding Email

blog ni menghimpunkan koleksi2 email yang saya dapat daripada member2. Email forwarding la.. Saja syok2 simpan segala email2 yang saya dapat dalam blog nih.. senang sikit nak cari dan kongsi dengan semua orang.. Kalau anda ada email2 menarik, mai la kongsi dengan saya dengan menghantar di mrzoab@gmail.com.. terima kasih.. ohohoho


Tiga kejadian lawak semasa aku tengah giler-giler dengan motor. Orang panggil mat rempet le sekarang nih.

Kesah Pertama:
Sewaktu aku berada di Jelutung. Jalan tu kan penuh sesak. Badan aku agak besar sedikit. Pada hari tu aku menumpang seorang kawan pergi ke Komtar naik motor kap cai Honda 70. Dia pun kaki cilok jugak, selit sana selit sini, aku duduk belakang punye le kecut perut. Sampai satu tempat di mencelah antara dua kereta, motor lepas, dia lepas, dua2 lutut aku tak lepas, kedebuk aku terduduk tengah jalan sambil terkangkang, Semua orang tengok aku, cinabing, macam sami budda duduk sorang sorang tengah jalan yang penuh sesak dengan kenderaan lepas tu kawan aku patah balik sambil gelak bagai nak giler.

Kisah Kedua:
Aku menumpang member jugak naik motor pergi town. Sampai kat trafic light dia pun berhenti. Aku pun teringat pulak nak hisap rokok. Aku pun turunkan kedua-dua kaki dan berdiri sikit celok poket nak ambil lighter dalam poket seluar. Waktu tu lah lampu bertukar menjadi hijau, kawan aku terus jalan…meninggalkan aku berbiri sambil berjingkit nak nak ambil lighter di trafic light…siol…aje… Satu bandar orang yang nampak aku berdiri terkakang sorang sorang dilampu isyarat…macam ape entah…..gelak pulak tu dia orang.

Kisah ketiga:
Waktu sekolah tingkatan tiga. Lepas sekolah cepat2 aku balik ambil motor buruk ayah aku, kerana nak pergi pekan. Waktu tu kalau boleh bawak motor dah kire grand la tu. Tujuan aku bukan nak beli barang sangat. Waktu tu leh awek2 sekolah tengah berlonggok tunggu bas nak balik rumah. Waktu tu ler aku nak menayang betapa machonye aku, jejaka idaman mereka, ader motor le katakan. Tapi pada hari tu kejadiaan yang sangat memalukan telah berlaku. Masa betul2 sampai depan awek2 tu, aku boleh tak perasan ader lubang, motor aku pun terlanggar lubang tu, baik nasib tak jatuh, Aku memang ler tak jatuh, tapi ekzoz motor ayah aku tu terjatuh, maka dengan itu bunyinye mengalahkan helikopter, satu malaysia dengar, aku rase macam nak masuk lubang jamban je waktu tu, nak ditinggalkan ekzoz tu takut ayah aku marah, nak ambil malu tak boleh nak cakap depan awek2 tu…tapi aku rupenya lagi takut kat ayah aku, terpaksa aku cari kertas surat khabar dan ambil ekzoz tu. Pas tu tolak ler motor sampai rumah…. Lepas tu tak mau ngurat lagi.

Citer 1
Suami : Kenapa Sayang menangis?
Isteri: Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami : Buku apa?
Isteri: Buku bank abanglah..


Citer 2
Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk didermakan?
budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????


Citer 3
Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk memutuskan pertunangan mereka.
Farid : Mengapa?
Siti : Saya dah bosan ngan awak. saya dah ada teman baru. Sebelum tu awak mesti kembalikan semua gambar saya.
Farid : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana satu gambar awak, Nanti awak pilihlah sendiri. Yang selebihnya kembalikan kepada saya.
Siti : Erkkkkkk........ Benci ........


Citer 4
3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor tersebut tidak berhenti. Katanya, 'Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!


Citer 5
Citer ni member aku yg beritau. Sampai nak pecah perut dibuatnya. It happen
at Jalan Loke Yew. Satu malam tu kawan pompuan ni la, dia baru jer balik dari party, tak tahu how many glasses dia minum ler tapi memang dia betul-betul mabuk. So masa on the way home she got blocked from the police officer and asked for her driving license and so on but unfortunately at the same time tu, there was an accident happen a cross the road. Quite major jugaklah accident and the policeman leave her and rushed to the accident scene.So this stupid girl dah gabra tak tahu nak buat camne, she just ran off back to her car and head straight back home in Klang.

So the next morning polis datang ketuk pintu rumah dia dan polis tu tanya dia,
"AWAK PEGI MANA MALAM SEMALAM?"
Pompuan ni pulak jawab, "TAK KEMANA ENCIK. SAYA KAT RUMAH JER."
So polis tu tanya lagi, "BETUL KER???"
Pompuan tu jawab, "BETUL ENCIK. SUMPAH SAYA TAK GI MANA2, TANYA LER NGAN HOUSEMATE SAYA."
So polis tu kata, "YE KER? (sambil tergelak) MARI SINI, KELUAR JAP"
Lepas tu polis tu tunjuk, "HA!!! ITU KETA SAPA TU??"

Pompuan tu macam nak pengsan sebab dia dah terbawak keta polis yg malam tadi balik rumah, dia ingat keta dia sebab kaler sama warna putih (wira) cuma keta dia takde sticker polis kat tepi pintu jer. Tak pasal2 kena saman RM1000 dan gantung lesen 1 tahun.


Citer 6
Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada jalan pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu ditumpangkan kawanya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya mengunakan gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,
Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
Kawan Tok Batin : ????????


Citer 7
Seorang posmen yang datang menghantar surat.
" Assalamualaikum "
" Walaikumsalam "
" Ni rumah encik Sameon ye?
" Ya saya"
" Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni "
" Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?"


Citer 8
Orang Asli Dan Polis
orang asli : selamat pagi tuan
polis : selamat pagi
polis : apa hal
orang asli : saya nak buat repot tuan
polis : fasal apa tu
orang asli : kawan saya di baham harimau
polis : pukul berapa
orang asli : dia tak pukul, terkam
polis : habis?
orang asli : tak habis, tinggal kepala


kisah 1
Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia bertanya: " Doktor, lepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca macam orang lain?" "Dah tentu, " jawab doktor. "Oh, gembiranya. Dah lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca," kata lelaki itu dengan riang.


kisah 2
Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati
Amin. : Shan Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Shan : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan : Saya datang untuk ujian air kencing...


kisah 3
Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat. Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong berwarna merah.
"Atok buat apa tu?".
"Atok bagi surat kat kawan atok,cu!" jawap atoknya.
Cucunya bertanya lagi, "Apa bangang sangat kawan atok duduk dalam tong merah tu?"


kisah 4
Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok. Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung manakala yg ketiga disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya...

TEACHER: Why are you late?
WEBSTER: Because of the sign.
TEACHER: What sign
WEBSTER: The one that says, "School Ahead, Go Slow."
_____________

TEACHER: Cindy, why are you doing your math
multiplication on the floor?
CINDY: You told me to do it without using tables!
_____________

TEACHER: John, how do you spell "crocodile?"
JOHN: K-R-O-K-O-D- A-I-L"
TEACHER: No, that's wrong
JOHN: Maybe it's wrong, but you asked me how I spell it!
_____________

TEACHER: What is the chemical formula for water?
SARAH: H I J K L M N O!!
TEACHER: What are you talking about?
SARAH: Yesterday you said it's H to O!
_____________

TEACHER: George, go to the map and find North America.
GEORGE: Here it is!
TEACHER: Correct. Now class, who discovered America ?
CLASS: George!
_____________

TEACHER: Willie, name one important thing we have
today that we didn't have ten years ago.
WILLIE: Me!
_____________

TEACHER: Tommy, why do you always get so dirty?
TOMMY: Well, I'm a lot closer to the ground than you are.
_____________

TEACHER: Ellen, give me a sentence starting with "I."
ELLEN: I is...
TEACHER: No, Ellen..... Always say, "I am."
ELLEN: All right... "I am the ninth letter of the alphabet."
_____________

TEACHER: "Can anybody give an example of COINCIDENCE? "
JOHNNY: "Sir, my Mother and Father got married on the
same day, same time."
_____________

TEACHER: "George Washington not only chopped down
his father's cherry tree, but also admitted doing
it. Now do you know why his father didn't punish him?"
JOHNNY: "Because George still had the ax in his hand."
_____________

TEACHER: Now, Sam, tell me frankly, do you say
prayers before eating?
SAM: No sir, I don't have to, my Mom is a good cook.
_____________

TEACHER: Desmond, your composition on "My Dog" is
exactly the same as your brother's. Did you copy his?
DESMOND: No, teacher, it's the same dog!
_____________

TEACHER: What do you call a person who keeps on
talking when people are no longer interested?
PUPIL: A teacher.

DON'T TAKE PANADOL AND PANADOL ACTI FAST AND PANADOL SOLUBLE especially if you have gastric problems

FYI... One real story from a friend....

My husband was working in a hospital as an IT engineer, as the hospital is planning to set up a database of its patient. And he knows some of the doctors quite well.

The doctors used to tell him that whenever they have a headache, they are not willing to take PANADOL (PARACETMOL). In fact,they will turn to Chinese
Herbal Medicine or find other alternatives.

This is because Panadol is toxic to the body, and it harms the liver. According to the doctor, Panadol will reside in the body for at least 5 years. And according to the doctor, there used to be an incident where an air stewardess consumes a lot of panadol during her menstrual as she needs to stand all the time. She's now in her early 30's, and she needs to wash her kidney (DIALYSIS) every month.

As said by the doctor that whenever we have a headache, that's because it is due to the electron/Ion imbalance in the brain. As an alternative solution to cope with this matter, they
suggested that we buy 1 or 2 cans of isotonic drink ( eg.100PLUS), and mix it with drinking water according to a ratio of 1:1 or 1:2 (simply, it means one cup 100plus, one cup water.or 2 cups water).

Me and my husband have tried this on several occasions, and it seems to work well.

Another method will be to submerge your feet in a basin of warm water so that it bring the blood pressure down from your throbbing head.

As Panadol is a pain killer, the more Panadol you take, the lesser would be your threshold for pain (your endurance level for pain).

We all will fall ill as we aged, for woman, we would need to go through childbirth. Imagine that we had spent our entire life popping quite a substantial amount of Panadol (Pain Killer) when you need to have a surgery or operation, you will need a much more amount of general anesthetic to numb your surgical pain than the average person who seldom or rarely takes Panadol .

If you have a very high intake of Panadol throughout your life (Migraine, Menstrual cramps) it is very likely that normal general anesthetic will have no effects on you as your body is pumped full with panadol and your body is so used to pain killer that you would need a much stronger pain killer, Morphine??

Air Mata Nabi Adam

Tahukah saudara semenjak Nabi Adam terkeluar dari syurga akibat tipu daya iblis, beliau menangis selama 300 tahun. Nabi Adam tidak
mengangkat kepalanya ke langit kerana terlampau malu kepada Allah swt.

Beliau sujud di atas gunung selama seratus tahun. Kemudian menangis lagi sehingga air matanya mengalir di jurang Serantip. Dari air mata
Nabi Adam itu Allah tumbuhkan pohon kayu manis dan pokok cengkih. Beberapa ekor burung telah meminum air mata beliau. Burung itu
berkata, "Sedap sungguh air ini."

Nabi Adam terdengar kata-kata burung tersebut. Beliau menyangka burung itu sengaja mengejeknya kerana perbuatan derhakanya kepada Allah. Ini
membuatkan Nabi Adam semakin hebat menangis. Akhirnya Allah telah menyampaikan wahyu yang bermaksud, "Hai Adam, sesungguhnya aku belum
pernah menciptakan air minum yang lebih lazat dan hebat dari air mata taubatmu itu."
Apa Yang Akan Ditanya:

Dalam sehari ada 24 jam?
Dalam sejam manusia bernafas sebanyak 4320 kali.
Dalam setiap kali bernafas Allah akan tanya dua perkara semasa nafas keluar dan masuk.
Pertanyaan itu ialah, "Apa perbuatan yang kita lakukan semasa nafas itu keluar dan masuk?”

Tiga Cahaya Di Hari Kiamat

Di hari kiamat ada tiga cahaya yang berlainan :
* Cahaya yang pertama seperti bintang-bintang.
* Cahaya yang kedua seperti cahaya bulan.
* Cahaya yang ketiga seperti cahaya matahari.

Apabila ditanya cahaya apakah ini ? Lalu dijawab :
"Cahaya yang pertama ialah cahaya wajah-wajah manusia yang ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan
mengambil air sembahyang apabila terdengar azan.

Yang kedua ialah cahaya wajah mereka yang mengambil air sembahyang sebelum azan.

Cahaya yang ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari. Mereka di dunia sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi."

Kala Jengking Neraka

Di hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama "Huraisy" berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy
ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.

Malaikat Jibril bertanya : "Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?" Huraisy pun menjawab, "Aku mahu mencari lima orang.

Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang.
Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat.
Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya.
Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid.
Kelima, orang yang suka minum arak."

Tikus
Kata tikus pertama, "Aku tak pernah takut dengan perangkap tikus. Malahan aku selalu dekati perangkap itu dengan sengaja, dan bila perangkap hendak merangkap aku, dengan senang aku elak. Macam tu lah aku mengisi masa lapang".
Tikus kedua tidak mau kalah. "Kalau aku, racun tikus tu sudah menjadi minuman seharian. Sudah jadi macam air putih aje," katanya tidak mau kalah.
Si tikus ketiga terdiam, kemudian mendadak ia bangun dan melangkah pergi. "Eh, tunggu,engkau nak ke mana?!!" teriak dua tikus lainnya. Sambil menoleh, tikus ketiga berkata, "aku ada temujanji dengan kucing!"


Basah
Malam itu, ada seorang pemuda yang baru pulang dari tempat kerja terpaksa menumpang teduh di suatu rumah yang hanya dihuni oleh seorang ibu dan anak perempuannya karena hujan dengan deras membasahi bumi. Kerana dilihat diluar ada seorang laki-laki, ibu itupun memberanikan diri untuk bertanya kepada pemuda itu.

Ibu : Nak, dari mana ?

Pemuda : Maaf makcik, saya cuma menumpang berteduh di rumah makcik. Setelah hujan berhenti nanti saya akan pulang.

Ibu : Oh begitu.. tiada apa-apa!

Kerana ibu itu yakin pemuda itu orang yang baik, dia pun mempelawa pemuda itu masuk kedalam rumah. Kerana di luar hujan masih lebat dan malam pun sudah semakin larut, Ibu itu memberanikan diri untuk membenarkan pemuda tidur semalam di rumahnya

Mendengar ajakan Ibu itu, dengan malu-malu (tapi mahuu) si pemuda itu pun tidak keberatan untuk sekadar menumpang barang semalam di rumah itu, apalagi Ibu itu punya anak perempuan yang cukup cantik. lagipun kebetulan di rumah itu masih ada satu bilik kosong, Ibu dan anak perempuannya bergegas mengemas bilik kosong itu, sementara si pemuda itu ditinggalkannya di ruang tamu.

Selang beberapa kemudian, Ibu dan anaknya kembali ke ruang tamu untuk menemui pemuda tadi. Betapa terkejutnya mereka kerana pemuda itu sudah tidak ada lagi. Ibu dan anaknya saling berpandangan, rasa takut mula menghantui mereka berdua siapa tahu kalu si pemuda tadi bukan orang tapi jelmaan makhluk ghaib. Hujan yang semakin deras dan kilat yang saling menyambar menambah ketakutan mereka. Sedang mereka dalam ketakutan itu, tiba-tiba mereka berdua dikejutkan pula oleh si pemuda tadi yang tanpa dijemput masuk kembali kedalam rumah dalam keadaan basah kuyup. Tanpa berpikir panjang walaupun masih ada rasa takutnya, Ibu itu pun bertanya kepada si pemuda.

Ibu : Nak, dari mana basah kuyup ni ?
Pemuda : Maaf makcik, saya pulang dulu ke rumah ambil bantal dan selimut!
Ibu : Haa..?? Dah pulang datang balik sini???




Pak Guard
Ada seorang Bai yang bekerja sebagai security...
Pada suatu hari... semasa dia sedang bekerja pada waktu malam, Dia tertidur dan bermimpi...

Dia bermimpi majikan nya ingin keluar negeri dengan menaiki kapal terbang...
Lalu kapal terbang itu jatuh dan majikannya mati..

Pada ke esokkan harinya... majikannya ingin menaiki kapal terbang...lalu si Bai tadi pon menceritakan mimpinya semalam kepada majikannya...

Majikannya terkejut !! dan majikannya tidak jadi untuk menaiki kapal terbang itu.

Mimpi si bai security tadi benar� menjadi kenyataan.

Tetapi tak tahu kenapa, majikannya membayar semua gaji Bai security tadi dan menyuruhnya berhenti kerja...

Kenapa???????

Sebabnya.... Dia tidur semasa bekerja .....




Tengkorak
Satu hari tu si Tanggang pergi ke muzium pameran tengkorak,masa kat luar dia tengoklah ade satu tengkorak besar,"mungkin orang dewasa puya tegkorak ni",Tanggang berkata dalam hatinya, dia pun masuk kedalam dan melihat banyak lagi tengkorak kat dalam tu, dia berkata sendiri lagi, "apalah diorang ni tak letak nama pun, ntah tengkorak siapalah agaknya ni".Dia pun menoleh sekeliling untuk bertanya siapakah gerangan yang empunya tengkorak itu, dia ternampak security yang jaga kat area tu,


Tanggang: "Bang tengkorak yang kecik ni siapa punya"

Security: "Ooo yang ini tengkorak raja mongul"

Tanggang: "Aik..kan yang besar kt luar tu tadi tengkorak raja mongul punya.."

Security: "Ooo.. itu tengkorak raja mongul masa dia dewasa, yang ini tengkorak masa dia kecil"

Tanggang pun blah sambil berkata dalam hatinya "macammanalah muzium ni ambik pekerja yang macam telo separuh masak ni.."





Budin Dan Tompok
Budin seorang yang amat benci pada kucing,entah apa silap yang telah dibuat oleh kucing padanya tiada siapa yang tahu.

Walaupun begitu, jodoh pertemuan sememangnya ketentuan Ilahi, Budin bertemu jodoh dengan Gayah yang sememangnya amat suka dan cinta pada kucing. Bukan itu sahaja, sebelum berkahwin dengan Budin, Gayah sudah sedia ada membela seekor kucing siam.

Maka dari hari ke hari, bertambah benci dan meluatlah Budin pada kucing terutama si Tompok, kucing siam peliharaan isterinya. Apa tidaknya, Gayah lebih memberi tumpuan kepada si Tompok dalam kehidupan sehari-hariannya. Hal ini membuatkan Budin beranggapan, Gayah lebih sayang si Tompok berbanding dengan dirinya.

Akibat tidak mahu terus tertekan dengan keadaan ini, Budin membuat rancangan untuk mengusir si Tompok dari hidupnya dan hidup isterinya, Gayah. Maka, bermulalah dengan rancangan jahat Budin.

Pucuk dicita ulam yang mendatang, ketika isterinya sedang asyik mandi, Budin dengan tanpa segan silunya telah menangkap si Tompok, disumbat dalam karung beras Mehsuri. Tanpa berlengah terus merempit motor kapcainya sehingga jauh dari rumahnya , lebih kurang 10 km lalu dihumbanlah si Tompok tanpa belas kasihan. Dengan hati gembira, baliklah dia ke rumah dengan siulan mengikut rentah lagu Cindai nyanyian Siti Nurhaliza.

Tapi, kegembiraan hanyalah sementara bila tiba di rumah si Tompok dengan sombong bongkaknya melanggok depan pintu lagaknya menyambut kepulangan Budin. Sakitnya hati Budin tak dapat digambarkan.

Besoknya, Budin meneruskan rancangan jahatnya. Kali ini lebih jauh dibawa si Tompok, 20 km dari rumahnya. Tetapi seperti semalam Tompok berjaya mendahuluinya pulang ke rumah. Budin tidak putus asa begitu sahaja, alang-alang peluk pekasam, biar habis basah sampai ke pangkal lenggan.

Maka nekadlah Budin, kali ini dia bukan sahaja hendak buang Tompok lagi jauh tapi dibawanya Tompok pusing-pusing dahulu. Habis semual jalan ditempuh, sekijap ke kiri, sikijap ke kanan, yang lurus, yang bengkok, segala kona, segala selekoh habis dirempitnya dan akhirnya si Tompok dibuang begitu sahaja.

Selang berapa minit kemudian, Budin menelefon Gayah. Budin: Ayang, Tompok ada kat dalam rumah tak, tanya Budin dengan penuh suspen lagi berdebar- debar...

Gayah: Ada, ada dekat depan pintu tu ha, Kenapa? tanya Gayah keheranan.

Budin: Panggil dia! herdik Budin dengan nada yang tinggi...

Gayah: Kenapa? tanya Gayah lagi.

Budin. Aku nak tanya dia, bagaimana nak balik ke rumah. Aku sesat ni!...




LRT
Seorang gadis cantik menaiki LRT yang sangat penuh sesak. Gadis itu berdiri betul betul didepan seorang pemuda. Seketika kemudian pemuda itu bangun, namun belum sempat pemuda itu berkata apa apa, gadis cantik itu menolak pemuda itu dengan lembut ke tempat duduknya sambil berkata, "Terima kasih, saya lebih suka berdiri". Pemuda itu tercengang dengan penuh kehairanan. Dia sedikit jengkil kerana ditolak oleh gadis itu walaupun secara lembut. Pemuda itu pun berdiri semula tetapi sekali lagi gadis cantik itu menolaknya duduk semula dan berkata dengan sedikit kuat hingga didengari oleh lain lain penumpang, "Tak apa, tak payah susah susah, saya lebih suka berdiri. "Tanpa putus asa pemuda itu berdiri lagi untuk kali yang ketiga sambil menjerit, "Woii cik kak !! Saya nak turun laaaaa!!! Saya dah terlepas perhentian saya tau !!? Apa punya perasan lah dia ni?!!!"



Buku
Seorang pengarang buku terkenal yang sangat sombong...bercadang untuk meninjau bukunya disebuah kedai buku ternama di ibukota...

Pemilik kedai mendapat khabar yang Pengarang itu akan mengunjungi kedainya terus menghubungi pekerjanya untuk menyimpan kesemua buku yang dikarang oleh pengarang lain... dan diganti dengan semua buku yang dikarang oleh si pengarang sombong tersebut.

Tidak lama kemudian si pengarang sombong itu sampai dam terus memasuki kedai buku tersebut. Dengan langkah angkuh dan dagu diangkat ke atas si pengarang sombong melihat buku-buku yang di pamerkan di kedai buku tersebut.

Alangkah bangganya dan bertambah sombonglah dia ketika melihat kedai buku itu hanya menjual buku-buku karangannya. "Hebat! Hebat!" serunya berkali-kali.

Setelah puas mengelilingi dan melihat-lihat, dia bertemu dengan pemilik kedai buku dan bertanya dengan nada angkuh: "Di mana buku-buku dari pengarang lain di kedai buku Anda?"

"Oh," jawab pemilik kedai buku, "Semuanya sudah habis dijual dengan laris sekali!"





Keju Atau Ikan
Suatu hari seorang ibu berjumpa dengan seorang doktor.

Ibu: Doktor tolong saya. Anak saya tertelan tikus masa dia tidur.

Doktor: Tak apa . Sebentar lagi saya datang .Sementara itu letak ler keju didepan mulut anak awak supaya tikus itu keluar.

Tak lama kemudian si doktor sampai dan melihat si ibu sedang memegang seekor ikan di depan mulut anaknya . Doktor terus bertanya :-

Doktor: Kan saya suruh awak letak keju kenapa awak letak ikan?

Ibu: Saya tahu doktor tapi saya cuba keluarkan kucing yang masuk mulut anak saya kerana kejar tikus tadi.

Maksud sebenar jampi bukak tutup gua dalam cerita Ali Baba Bujang Lapok. Jampi tu dalam bahasa Jawa.

niat ngenson.. motokaji semar ngiseng = niat nak masuk toilet, jgn lupa baca doa

rampong yiseng.. smartilem = lepas berak jangan lupa siram

Sentuhan tangan seorang isteri memainkan peranan yang penting dalam rumah tangga. Biar sesibuk mana pun seorang wanita itu di luar rumah, suami dan anak-anak tetap memerlukan sentuhan tangannya dalam pelbagai urusan rumah tangga.

Tugas-tugas di dalam rumah tangga adalah tugas yang amat mulia yang akan mengangkat martabat seorang isteri. Tugas-tugas itu mempunyai nilai spiritual yang tinggi dan jalinan emosi antara seorang isteri dan suaminya serta antara ibu dan anak. Bagi suami isteri, ia mendatangkan suatu 'rasa' yang cukup istimewa antara mereka berdua. Rasa istimewa ini dapat dikekalkan dengan mengekalkan sentuhan peribadi seorang isteri terhadap suaminya.

Oleh kerana pentingnya sentuhan tangan isteri ini, maka seorang isteri tidak wajar sama sekali melepaskan tugas-tugasnya itu kepada orang lain seperti pembantu rumah. Seorang isteri hendaklah memastikan suaminya diikat selalu dengan sentuhan emosi tangannya. Memang tak dinafikan kadang kala isteri yang bekerja kekurangan masa untuk memberi tumpuan dan perhatian kepada suaminya. Namun, biar sesibuk mana pun si isteri, sentuhan sebagai suri rumah jangan terus diketepikan. Biarlah ada sentuhan emosi itu sedikit walaupun tidak dapat memaksimumkan tugasan tersebut.

Sebenarnya ada tugas-tugas rumah tangga yang boleh diserahkan kepada pembantu rumah, dan ada yang tidak. Misalnya, jika seorang isteri itu terlalu sibuk dan tidak berkesempaian untuk memasak, maka dia bolehlah meminta tolong kepada pembantunya untuk memasak. Ataupun meminta pembantu rumah menyediakan bahan-bahan, kemudian isterilah yang menggaulnya di dalam kuali. Dalam hal ini, isteri mestilah kreatif dan bijak dalam membahagikan tugas-tugas yang perlu dilakukan oleh pembantu rumah. Mana yang boleh, mana yang tidak boleh. Mana yang wajar dan mana yang tidak wajar.

Apakah tugas-tugas lain yang memerlukan sentuhan isteri? Dan apakah kesan sentuhan tangan isteri ini pada perkara-perkara tersebut? Mari kita lihat.

1. Penyediaan makanan untuk keluarga
Seorang isteri yang kasih kepasa suaminya. tidak akan sekali-kali membiarkan tugas ini dilakukan oleh orang lain. Biarlah makanan yang disediakan tidak seberapa, tetapi keberkatan air tangan isteri itu akan mengalir kepada suami sehingga mampu mengikat hati mereka sampai bila-bila. Janganlah sampai tugas ini diswastakan kepada pembantu rumah atau tukang masak di restoran. Jika sekali-sekala tidak mengapalah.
Semasa menyediakan makanan, sebaik-baiknya isteri hendaklah membasahkan lidah dengan zikir dan berselawat, serta niat untuk mendapat keredaan Allah.
Selesai memasak, isteri jugalah yang patut menghidangkan dan mencedok makanan ke pinggan suami, serta menuang air ke dalam cawan suami. Perkara ini walaupun nampak remeh, tetapi ia memberi kesan yang besar dalam perhubungan suami isteri.

2. Raikan suami di muka pintu
Seorang isteri sewajarnya menyambut kepulangan suaminya di muka pintu dengan wajah yang manis dan bibir yang dihiasi senyuman. Demikian juga ketika menghantar suami untuk keluar bekerja. Sekiranya isteri sama-sama bekerja, cubalah pastikan isteri pulang lebih dahulu daripada suami, atau setidak-tidaknya pulang serentak. jika ini dapat dilakukan, tidak perlulah mengharapkan bantuan pembantu rumah untuk rnembukakan pintu untuk suami.
Cubalah hayati kehidupan Rasulullah s.a.w. dan isterinya sayidatina Khadijah. Sewaktu baginda pulang dari menerima wahyu pertama di gua Hira', Khadijah menyambutnya di muka pintu dan berusaha menenangkan baginda. Khadijah sendiri yang membaringkan baginda dan menyelimutkan baginda sehingga tenang dan tenteramlah perasaan baginda yang berkecamuk sebelumnya. Sentuhan tangan Khadijah dalam kehidupan baginda menyebabkan baginda sentiasa mengingati Khadijah walaupun selepas Khadijah meninggal dunia.

3. Menyedia dan mengemas tempat tidur
Tempat tidur suami isteri sebaik-baiknya disediakan dan dikemas oleh isteri. Begitu juga tugas-tugas lain di bilik tidur. Seboleh mungkin jangan diserahkan kepada pembantu rumah. la memerlukan sentuhan peribadi isteri kerana bilik tidur lazimnya menyimpan rahsia suami isteri. Di situ juga seharusnya tempat paling tenang dan selesa untuk suami isteri ketika berada di dalam rumah.

4. Membasuh dan menyidai pakaian
Membasuh dan menyidai pakaian sebaik-baiknya hendaklah dilakukan oleh isteri. Pada masa ini, kebanyakan rumah mempunyai mesin basuh, oleh yang demikian isteri hanya perlu menyidai pakaian tersebut.
Paling penting, pakaian 'peribadi' kepunyaan suami isteri itu hendaklah diuruskan oleh isteri. Jangan sekali-kali membiarkan pembantu rumah membasuh, menyidai dan melipat pakaian ini. la ibarat aurat suami isteri yang harus dijaga dan dipelihara dari pandangan orang lain.
Sekiranya seorang isteri menswastakan tugas-tugas ini kepada orang lain, dibimbangkan sentuhan emosi itu akan bertukar kepada orang lain yang mampu melakukan tugas-tugas itu dengan baik. Akhirnya kasih suami juga turut beralih arah dan ketika itu tiada apa yang dapal dilakukan oleh isteri. Tidak hairanlah jika pasangan moden pada hari ini ramai yang bercerai-berai dan tidak sehaluan hidup mereka. kerana ..antara sebabnya isteri tidak lagi memberi sentuhan tangannya kepada suami dalam hal ehwal urusan rumah tangga.
Cubalah kita amalkan sentuhan tangan ini dalam rumah tangga. Lakukanlah dengan hati yang gembira dan mengharap keredaan Allah. Inilah sebenarnya petua yang diamalkan oleh orang-orang dahulu kala dalam mengeratkan ikatan suami isteri, iaitu sentuhan tangan seorang isteri yang tidak pernah diabaikan. Kita juga mesti yakin bahawa agama Islam amat rnenggalakkan seorang isteri untuk memberi khidmat baktinya kepada suami dalam semua perkara. Setiap khidmat bakti itu akan diganjari dengan keberkatan hidup di dunia, manakala di akhirat di sediakan balasan yang cukup indah iaitu syurga yang kekal abadi.


Subscribe to: Posts (Atom)