Himpunan Forwarding Email

blog ni menghimpunkan koleksi2 email yang saya dapat daripada member2. Email forwarding la.. Saja syok2 simpan segala email2 yang saya dapat dalam blog nih.. senang sikit nak cari dan kongsi dengan semua orang.. Kalau anda ada email2 menarik, mai la kongsi dengan saya dengan menghantar di mrzoab@gmail.com.. terima kasih.. ohohoho



Gambaq kat ataih ni ialah adegan masa Piala Dunia 2006, yang mana Zinedine Zidane (France) telah menanduk dada Marco Materazzi (Itali). Mungkin dia nampak macam bola, sebab tu dia tanduk... :D

Tapi adegan ini telah difilemkan ke beberapa buah negara dan banyak versi.

Kita lihat versi-versinya di bawah:

Kalau binatang ada fb, agak-agak macam ni la depa post kat wall depa tu:

Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...

Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi... kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh! ...

Cicak : isteriku tersepit pintu

Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."

"Pada 18/06/2010 jam lebih kurang 6.30 petang saya telah letakkan m/sikal saya di dalam kawasan rumah di alamat (tuuttt) Sungai Petani Kedah dalam keadaan berkunci dengan baik dan pada 19/06/2010 jam lebih kurang 10.00 pagi semasa saya keluar dari rumah dapati m/sikal saya telah tiada di syaki dicuri."

Yang kat ataih ni bukan report orang lain, tapi report polis yang dibuat oleh saya sendiri yang telah kehilangan moto kesayangan saya. :(

Sejak 2004 moto tu berbakti membawa saya merata-rata terutama sekali ke tempat kerja, akhirnya menjadi mangsa orang yang tidak bertanggungjawab. Tapi tu la, sedih memangla sedih sebab tu la aset pertama saya. Nak buat camna, dah memang takdak rezeki saya. Rezeki orang yang mencuri tu gamaknya.

Di bawah ni la satu2nya gambaq dia yang saya ada... huhuuu...

Klik untuk lihat gambaq yang lebih jelas...


Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan.
Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.

Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.


Tengah malam tadi, dapat sms dari sorang member. taktau la betoi ka dak.

Smsnya berbunyi begini:
"Fwd by friend to friends...:
Innalillaahi wa inna ilaihi roojiu'un...
Baru saja dapat khabar dari Dompet Dhuafa: Ambulan Team Mercy yang membawa doktor2 dari seluruh dunia menuju Palestin dibom Yahudi Laknatullah. 19 orang syahid, 12 orang doktor Team Mercy belum ditemukan. Mohon do'a dari semua mu'mim mu'minah. Dari: DDR & Dr. Jose Rizal."

Taktau la alasan apa pulak depa nak bagi kali nih. Sampai ambulan pun depa nak bom. Yang pasti, dunia buat masa sekarang akan masih menumpukan kepada bola. Segala perkara lain akan diabaikan dan selepas habis Piala Dunia, benda ni akan terus didiamkan.

"Saya telah mendapat emel dari seorang wakil Mercy bernama Hasril dan beliau telah mengatakan bahawa berita ini adalah palsu. Terima kasih kepada encik Hairil kerana telah memberitahu hal sebenar. Rupa2nya berita ini adalah palsu. Pelik betul, apa la yang mereka dapat dengan membuat berita palsu macam ni. Kepada pembaca sekalian, abaikan posting ini. Saya takkan delete posting ini agar orang yang pernah mendapat atau membaca mesej ini tahu bahawa berita ini adalah palsu."

Kalau hampa buleh lawan atau paksa otak hampa ni memang hebat la... :D

Hampa buat la banyak kali pun untuk lawan otak hampa, gerenti hampa tak buleh buat...


  1. Masa hampa tengah dok baca posting ni, cuba hampa angkat kaki kanan hampa, pastu pusin2 kaki hampa ikut arah pusingan jam.
  2. Masa tengah dok pusin2 kaki tu, pada masa yang sama, cuba hampa tulis nombor 6 atas angin dengan jari telunjuk hampa. Guna tangan kanan.


Ehehe... mesti kaki hampa pun ikut pusin macam nak tulih nombor 6 jugak...

Cuba la banyak kali pun, mesti takleh paksa kaki tu teruih pusin arah jam...

EVERY WOMAN SHOULD KNOW...
how to live alone... even if she doesn't like it...

A WOMAN SHOULD HAVE...
enough money within her control to move out and rent a place of her own, even if she never wants to or needs to...

A WOMAN SHOULD HAVE ...
something perfect to wear if the employer, or date of her dreams wants to see her in an hour...

A WOMAN SHOULD HAVE ...
a youth she's content to leave behind....

A WOMAN SHOULD HAVE ...
a past juicy enough that she's looking forward to retelling it in her old age....

A WOMAN SHOULD HAVE ...
one friend who always makes her laugh... and one who lets her cry..


Tak tau la nak kata apa. Klik gambaq untuk baca dengan lebih jelas, pastu faham2 la sendiri...


Kira baguih la jugak berkebun dalam laptop. Aku ni langsung tak berkebun... :D



Selalu jugak dok dengaq kes macam nih. Bila kena tegoq ja kata, "Macam la hang tu baguih sangat". Ada jugak yang suka jawab, "Alaaa... kuboq masing-masing".

Walau seburuk manapun orang yang menegoq kita, kalau dia cakap benda yang betoi, kita ikut. Kalau dia cakap benda salah, kita pebetoi balik dia tu.

Sekurang2nya, bila kita buat baik tu, kita dapat pahala, orang yang suruh tu pun dapat pahala.

Hah, apa lagi? kopi post ni pi boh kat blog hampa. Post baekkk nih. :D


Ni ialah resipi serunding ikan kawan saya Kak Marina... :D
Nak buat inti spera buleh, nak makan ngan nasik pun buleh, nak makan ngan ketupat lemang pun buleh...
Nak makan saja pun buleh... :D

Bahan²nya :

  • 3 kg ikan merah/kerisi (direbus dan diambil isinya)
  • ½ kg bawang besar
  • 6-7 ulas bawang merah
  • 7 btg serai
  • 2 inci halia
  • ½ kg pati santan
  • 2 sudu besar serbuk cili kering ( ikut suka pedas)
  • 1 ½ sudu besar serbuk jintan manis
  • 2 keping asam gelugur (asam keping)
  • Garam dan gula secukup rasa..


Cara²nya :

1. Betulkan niat
Kita masuk kelas/dewan kuliah untuk belajar. Belajar untuk apa? Kerana siapa? Ikhlaskan niat buat semuanya kerana Allah. Kalau mengantuk masa kerja, ingat balik kita cari duit untuk sesuap rezeki. Takkan nak buat kerja sambil lewa je kan. Takut tak berkat pulak rezeki. Nak suap ke mulut anak-anak lagi(bagi yang dah kahwin la ye). Yang rugi kita juga. Lecture ke mana. Bos bising kerja tak bagus. Kita yang tension. Niatkan semuanya kerana Allah. Kalau driver, fikirkan keselamatan penumpang kalau berlaku apa-apa yang tak diingini. Kalau tiada penumpang pun, fikirlah orang yang menyayangi diri kita.

2. Selawat dan zikir
Lebih kepada pemandu kereta atau motorsikal. Mengantuk sangat tapi terpaksa teruskan perjalanan. Nak bersembang,semua penumpang sedang khusyuk melayan dengkuran masing-masing. Jadi, banyakkan berzikir dan selawat. Lakukan senyaring yang munkin. Huhuh. Harap-harap yang tidur pun bangun berzikir bersama-sama. Ngantuk hilang, pahala pun dapat insyaAllah. Tapi! Tolong jangan buat kalau ngantuk masa jawab peperiksaan. Kalau perlu pun sekadar dalam hati.

Salam,

Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company to share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati.

I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi: Mesir Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran... "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza. Razali bgtau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine … Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!! Memang sekutu kuat Amerika and Israel. (Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)


Ke hadapan,

Isteriku / Buah hatiku/ Teman wanitaku yang dikasihi,


  1. Dari tarikh 11 Jun – 11 Julai 2010, sayang perlu membaca bahagian sukan dalam mana-mana akhbar supaya sayang akan sedar tentang hal ehwal yang berkaitan dengan Dunia Bola Sepak, dan supaya sayang boleh mencelah di dalam mana-mana perbualan. Jika sayang gagal lakukannya, sayang akan dipandang semacam jer dan tidak akan diendahkan langsung. JANGAN komplen jika sayang tak mendapat perhatian secukupnya.
  2. Semasa berlangsungnya Piala Dunia, tv akan menjadi milik abang sepenuh masa, tanpa ada pengecualian. Jika sayang (walau sedikitpun) menjeling pada ‘remote control’, berjaga-jagalah kerana sayang akan menerima balasannya.

Bayangkan klu hampa naik kapaiterbang ni sambil tengok kapaiterbang yang sama kat sebelah...

Kalau dia ni lari keluaq xpa la. Tapi kalau dia lari nak pi matikan bom, takkan nak ikut dia kot.

Bagi sapa-sapa yang ada website ka, blog ka apa ka, buleh tau harga website hampa dengan masuk ke website ni >> Biz Information

Kat sini hampa buleh tau value website hampa brapa ringgit. Value blog ni sehingga pada tarikh posting ini diposkan adalah RM 16,956.60. Murahnyaaa....

Sapa-sapa nak beli, aku juai RM15k dah la... :D

Kalau hampa masuk website tu, hampa buleh bubuh widget dalam website hampa contoh macam kat bawah nih:


Ehehe, sapa dengaq Sinar Pagi tadi? :D
Tadi masa on the way nak mai kerja, aku dok dengaq la radio sinar. Sinar Pagi, DJ dia masa ni KE ngan SY. Krill tarak, cuti kot. Topik yang dibincangkan pada hari ni pasai hadiah yang paling pelik pernah dapat.

Aku pun sms la kat sinar ni pasai hadiah pelik yang aku pernah dapat. Aku bagitau yang pada majlis kawin akudulu, pak menakan aku tanya aku hadiah apa lagi yang belum dapat. Dia tanya dapur, pinggan mangkuk, kettle, cerek dapat dah ka? Aku kata semua dah dapat dah.

Subscribe to: Posts (Atom)