Himpunan Forwarding Email

blog ni menghimpunkan koleksi2 email yang saya dapat daripada member2. Email forwarding la.. Saja syok2 simpan segala email2 yang saya dapat dalam blog nih.. senang sikit nak cari dan kongsi dengan semua orang.. Kalau anda ada email2 menarik, mai la kongsi dengan saya dengan menghantar di mrzoab@gmail.com.. terima kasih.. ohohoho


Tengok betoi2 gambaq kat bawah nih:


Hampa akan nampak gambaq belah kiri tu muka orang marah. Gambaq belah kanan plak gambaq muka orang yang tenang ja.

Cuba hampa bergerak ke belakang jauh skit dan tengok gambaq ni lebih kurang agak-agak 4-5 kaki dari skrin komputer hampa.

Apa yang hampa nampak? ehehe...

p/s: takdak gambaq hantu yang nak jengoi keluaq ka apa ka, jadi hampa tak perlu risau. Gambaq pun .jpg, bukan gambaq animation .gif tu.

Pada suatu hari, ada seorang usahawan/bisnesman masuk ke sebuah bank di New York untuk membuat pinjaman bank.

Bisnesman: Tuan, saya nak buat pinjaman bank untuk mengembangkan lagi bisnes saya di luar negara. Sikit saja saya nak pinjam. Bagi saya masa 2 minggu, kemudian saya akan bayar semula. Saya nak pinjam 5000 sahaja.

Pegawai Bank: Boleh, tak ada masalah. Tapi tuan perlu mencagarkan sesuatu kepada kami sebagai jaminan yang tuan akan membayar semula wang pinjaman tersebut dalam masa 2 minggu.

Ehehe.. camni punya design jersi pun ada ka.

Cantik dia ni melukis atas pantai. Bulatan2 dia buat bulat elok ja. Kita yang nak lukis bulatan atas kertas pun dah jadi tak bulat.


Gambar di bawah menunjukkan pekerja di sebuah syarikat minyak di Arab Saudi. Setiap hari, mereka perlu bekerja di dalam air di tengah laut selama 4-5 jam sehari. Sekiranya pada waktu tersebut masuknya waktu solat, maka mereka akan terus menunaikan solat di dalam air dengan berpakaian selam. Kalau nak keluar ke permukaan dulu, tukar2 baju apa semua mungkin tak sempat, jadi diteruskan sahaja solat di dalam air.

Tak salah!
Sebab hanya solat membezakan antara Islam dan bukan islam...

Sebesar2 pencuri adalah orang yang mencuri waktu solatnya...

Di bawah ni adalah senarai kereta2 yang layak dimiliki oleh kita mengikut umur kita.

Peringkat 1: Baby Walker - 4 bulan hingga 9 bulan

Aku betoi2 terkejut lepaih mendapat emel nih. Selama ni aku dok timbang berat aku, rupa2nya aku menggunakan teknik penimbangan berat yang salah.

Patut la asik dok makin naik ja berat aku nih... huh..

Nin dia kat bawah nih cara timbang yang betul, caranya:


Pasni pasti hampa takkan kecewa lagi bila tengok berat hampa... :D

Kat bawah ni ialah gambaq2 kalkulator dulu kala. Huh, nampak macam kalau pakai cepoa (sempoa) lagi senang nih. Takleh bayang camna depa guna kalkulator2 nih.

Renungan Jumaat: 9 Julai 2010


Setiap hari kita ketawa. Setiap hari kita jumpa kawan. Setiap hari kita dapat apa yang kita nak.
Tapi..kenapa hati kita tak gembira?

Kita sembahyang setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah. Kita mintak sungguh-sungguh pada Allah. Tapi..kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman. "Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan...,"

Apa masalah kita?

Jika post sebelum ni saya ceritakan pasai Petua Elak Semut, kali ni pulak saya nak bagi petua elak kucing dari membuat kek merata-rata terutama sekali di dalam rumah... huhuuuu...

Ni petua orang tua-tua dulu-dulu. Taktau la berkesan ka dak. Caranya:

Bagi sapa2 yang ada banyak sangat semut kat rumah dia. Habih segala jag, balang gula, kettle masak ayaq semua dia masuk tu. Nin dia cara2 untuk elakkan semut2 ni masuk ke tempat2 sedemikian.

Antaranya ialah:

Semoga bacaan ini dapat "put things into perspective" buat kita dalam menilai dan memahami kewajipan menutup aurat sebagaimana yang dituntut agama, insyaAllah.

Corat-Coret Kisah Tudung Labuh…

“Akak, kenapa akak pakai tudung labuh?” Soalan ini sudah banyak kali dilontarkan oleh remaja kepadaku. Adik bongsuku, Asiah Yusra yang sedang mekar meniti usia remaja, turut bertanya. Melihat wajahnya yang saling tidak tumpah dengan iras wajahku, aku terasa bagaikan sedang melihat diriku sendiri. Aku pernah remaja dan terpesona melihat kakak sulung bertudung labuh. Kufahami, remaja bertanya kerana mereka sedang tercari-cari identiti diri.

Kali pertama aku memilihnya sebagai imej diri ketika usiaku remaja. Saat itu, aku bertudung labuh kerana keindahannya menghiasi wanita-wanita berakhlak mulia yang kukenali. Ibuku, kakakku, kakak-kakak naqibahku, ustazah-ustazahku semuanya bertudung labuh. Hingga aku mensinonimkan tudung labuh itu dengan keindahan, keperibadian dan kebaikan. Walaupun aku turut mengenali teman-teman bertudung labuh yang akhlaknya bermasalah namun aku masih menemui keindahan jiwanya, ingin menjadi lebih baik. Hari ini, aku memilih tudung labuh kerana aku yakin ia lebih istimewa pada pandangan-Nya.

2² + 2³ = 12
® © Ø ±
æ ÷

Aiiih, hampa mesti heran apa benda la yang aku dok tulih kat ataih nih. Aku saja ja nak ajaq hampa macam mana aku tulih hurup2 atau karakter2 pelik macam yang aku buat kat ataih tu.

Senang ja.

Caranya:


Satu hari tu dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam.

Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam
dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kita berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

lagi satu... bila bagi salam kena la pendek, "assalamualaikum"...
Bukannya "assalamualaikummmmm"...

Sumber dari email...

Tajuk sebenar di atas terpaksa disensoredkan... (sama ja bunyinya sensored ka tak sensored ka)... :D

Macam besa, info ni saya dapat dari email... nama pun himpunan forwarding email. Cerita pasai kentut... eh ken(tuuutt)... :D

1. Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus.
Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diaserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Propors masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.

Subscribe to: Posts (Atom)