Himpunan Forwarding Email

blog ni menghimpunkan koleksi2 email yang saya dapat daripada member2. Email forwarding la.. Saja syok2 simpan segala email2 yang saya dapat dalam blog nih.. senang sikit nak cari dan kongsi dengan semua orang.. Kalau anda ada email2 menarik, mai la kongsi dengan saya dengan menghantar di mrzoab@gmail.com.. terima kasih.. ohohoho



Satu hari tu dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam.

Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam
dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kita berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

lagi satu... bila bagi salam kena la pendek, "assalamualaikum"...
Bukannya "assalamualaikummmmm"...

Sumber dari email...

4 comments

  1. cemomoi  

    memberi salam kena pendek 'assalamualaikum' supaya orang bole jawab panjang sikit 'wa alaikum salam warahmatullahi'

    kalo orang bagi panjang macam tu kita kena jawab lebih lagi dengan tambah 'wa barakatuh'

    kalo orang pulak bagi penuh macam tu camana nak jawab? sebab besanya tu je la yang selalu orang sebut... so tambahkan last skali 'wa maghfiratuh'

    sekian adanya khutbah jumaat

  2. mrzoab  

    ohooo... macam tu ka...
    terima kasih cik cemomoi...

  3. ika~~  

    nak share kt my blog boleh tak ur entry?

  4. mrzoab  

    buleh ja... sila sila...

Post a Comment

Subscribe to: Post Comments (Atom)